Willem-Alexanderweg 77-10
3945 CH Cothen
info@debietechniek.nl
KvK: 30112715
BTW: NL808490795B01
Verhalen uit de praktijk
Ervaring van Kees en Martijn van de Brake te Nunspeet
Kees (67) en Martijn (29) van de Brake uit Nunspeet (Gld.) melken sinds 6 november 2018 met twee M2erlin melkrobots van Fullwood Packo. De melkproductie is sindsdien al flink gestegen. Het bedrijf bestaat uit 110 melk- en kalfkoeien, 35 stuks jongvee en 50 hectare grond (waarvan 32 in eigendom). Er zijn 25 stuks jongvee ondergebracht bij een opfokker. Het rollendjaargemiddelde is 10.507 liter, met 4,24 % vet en 3,57 % eiwit. Op het bedrijf wordt weidegang toegepast.
"Ik werk fulltime als zzp'er bij een melkveehouder in Flevoland. De twee M2erlins van Fullwood Packo zorgen voor arbeidsflexibiliteit en ontlasten me", vertelt Martijn van de Brake. In een vennootschap met zijn vader Kees runt de jonge ondernemer een melkveebedrijf in het Gelderse Nunspeet. Vorig jaar augustus namen vader en zoon Van de Brake afscheid van de 2x5-visgraat melkstal uit 1995. "De capaciteit van die melkstal sloot niet meer aan op onze veestapel. We waren per keer 2 uur en 15 minuten aan het melken", vertelt Martijn van de Brake.
Martijn van de Brake: "We hebben drie merken overwogen. Eentje viel al snel af. Bij de M2erlins van Fullwood Packo had ik uiteindelijk het beste gevoel. De M2erlin melkrobot is een mooie en degelijke machine. De robot beschikt over een geruisloze arm, die goed aansluit. Goed onderhangen is voor mij belangrijker dan snel onderhangen. De aansluitarm zorgt voor veel rust onder de koe. Dat vind ik belangrijk. Ik heb een hekel aan zenuwachtig gedoe."
De melkveehouder is goed te spreken over het feit dat de melkrobots volledig uit RVS zijn opgebouwd. "De machines zijn gemakkelijk en goed schoon te houden", zo zegt Van de Brake, die daarom ook extra investeerde in coating op de vloer en de muren.
Bij zijn keuze voor de M2erlins ging hij ook af op de ervaringen van collega-melkveehouders. "Ik had goede verhalen gehoord over dit type melkrobot. De aanwezigheid van dealer Van der Weerd uit Kampen was daarbij ook een pluspunt."
Bij de overstap op de M2erlins hield Van de Brake zijn dieren enkele dagen in twee groepen. Driemaal daags joeg hij de koeien door de robots. "In de eerste week moet je de koeien laten wennen aan de robots. Ze moeten het dagelijkse melkritme van voorheen loslaten."
De koeien waren vrij snel gewend aan de nieuwe manier van melken, vertelt Van de Brake. "De eerste weken stonden er gemiddeld tien koeien op de attentielijst. Na anderhalve maand waren vrijwel alle dieren gewend aan de M2erlins. Sindsdien gaat het eigenlijk vlekkeloos."
Van de Brake loopt niet de hele dag achter attentiekoeien aan. Indien nodig jaagt hij enkel 's ochtends en 's avonds koeien naar de robot. "Je moet koeien niet te snel en te vaak halen. De melkrobots moeten voor mij werken, ik wil niet voor de robots werken."
Met een smakelijke en eiwitrijke broksoort worden de koeien naar de robots gelokt.
Sinds de ingebruikname van de melkrobots van Fullwood Packo geven de koeien gemiddeld 5 liter per dag meer. "We zitten nu op 36 liter per koe per dag", zegt Van de Brake. Hij mikt op een jaarproductie van 11.000 liter per koe. "Maar 12.000 liter is een reëel streven", zo zegt hij. Met de ingebruikname van de melkrobots zijn vader en zoon Van de Brake gaan werken met stappentellers. "Op het gebied van vruchtbaarheid willen we nog een stap maken", aldus Van de Brake, die bij zijn koeien speciale aandacht heeft voor melkgift, beenwerk en eiwitgehalte.
De melkveehouders hebben momenteel 100 koeien aan de melk. De dieren worden gehouden in één grote groep. Er is vrij koeverkeer. "De koeien kunnen zelf kiezen welke robot ze bezoeken", aldus Van de Brake. Het gemiddelde aantal robotbezoeken per dag is 7. Het gemiddelde aantal melkbeurten in januari 2019 ligt tussen 3,3 en 3,4. In de robotruimte hangt een touchscreen met internetverbinding. Deze computer staat ook in verbinding met de pc van Van de Brake. "Ik kan hier al mijn managementzaken regelen. Dat is erg handig."
De dagelijkse productie per robot ligt in januari 2019 tussen 1.700 en 1.800 liter per robot. Van de Brake wil naar 2.000 liter per robot per dag. "We zitten nu nog op zo'n 24% vrije tijd per robot. Dat mag wat mij betreft terug naar 10%", aldus de melkveehouder, die op termijn graag 120 koeien aan de melk wil hebben. "Misschien kunnen we dit jaar al doorgroeien naar 1,3 miljoen liter melk. Met wat extra koeien erbij wil ik uiteindelijk graag naar 1,4 miljoen liter." De melk wordt opgeslagen in een nieuwe melktank. Die heeft een capaciteit van 15.500 liter.
Ervaring van Henri Withaar te Balkbrug
De nieuwe melkrobot van Henri en Erna Withaar bevindt zich op een bijzondere plek. Wie de stal binnenloopt, ziet het meteen: de M2erlin staat deels op het voerpad en deels op de roostervloer. Het is een tijdelijke opstelling. Henri Withaar hoopt dat de robot eind november wordt verplaatst naar zijn definitieve plek.
Intussen draait de robot uitstekend. Ook het schoonspuiten gaat gemakkelijk. De zandzakjes op het voerpad houden het reinigingswater tegen. Het water loopt mooi weg in het afvoerputje. "Toevallig hadden we op deze plek een putje", vertelt Henri Withaar. "De M2erlin is robuust, met weinig losse delen. Alles is van rvs. Het schoonmaken is eenvoudig en gaat snel."
De melkveehouders zijn begin 50 en hebben geen opvolger. Ze willen nog zeker 10 tot 15 jaar door met boeren. De melkrobot zorgt voor arbeidsverlichting en flexibiliteit. "Onze drie kinderen hebben andere ambities. Daar is helemaal niks mis mee. Als opvolger moet je er 100 % voor gaan en dien je boer in hart en nieren te zijn", aldus Withaar.
Bij de keuze voor een melkrobot ging Henri Withaar niet over een nacht ijs. Aanvankelijk dacht hij aan een tweedehands exemplaar. Na overleg met de boekhouder koos hij toch voor een nieuwe robot. "Ik wil nog een poosje door. Met een gebruikte robot weet je niet hoelang je vooruit kan. Het was voor mij dus wel aantrekkelijk om in een nieuwe robot te investeren."
Withaar vergeleek verschillende robotmerken met elkaar en oriënteerde zich goed. Na een bezoek aan een melkveehouder in Dedemsvaart viel de keuze op de M2erlin van Fullwood. "Dankzij de elektrische arm is de melkrobot heel erg stil. Je hoort alleen de pulsator. Van storingen had hij geen last. Dat was voor hem ook een belangrijke reden om voor Fullwood te kiezen. 'Dat ding moet gewoon draaien', zo zei hij tegen me. Ik vind dat ook belangrijk", aldus Withaar.
Withaar kampt met schouderproblemen. Zelf melken lukt hem niet meer. Het fysieke ongemak was voor hem de reden om de oude melkstal (10 stands zij-aan-zij) voortijdig te vervangen. "We wilden de melkrobot eigenlijk pas in 2019 in gebruik nemen. Door mijn schouderproblemen heb ik de robot eerder besteld. De stal was daar nog niet op aangepast. Dat is ook de reden dat de M2erlin nu in een tijdelijke opstelling staat."
Withaar is bijzonder goed te spreken over de M2erlin. "Vanaf dag 1 draait de melkrobot super. De koeien waren heel snel gewend aan de melkrobot. Ik had vooraf vreemde arbeid ingehuurd, zodat ik me helemaal kon richten op het robotmelken. Maar het ging zo goed, dat ik die extra arbeidskracht maar weer heb afgebeld."
Juist toen Nederland gebukt ging onder een hittegolf maakten de koeien van Withaar kennis met de melkrobot. "Ik vond het best wel spannend. Het had gigantisch mis kunnen gaan. De tropische weersomstandigheden waren een risicofactor voor de uiergezondheid. Ik zat er daarom bovenop en was heel scherp. Maar het ging meteen goed, zodat ik er ook niet van wakker heb gelegen", vertelt de melkveehouder, die afgelopen zomer investeerde in een grote ventilator om het stalklimaat aangenaam te houden.
Met de M2erlin is het lage celgetal op het bedrijf nog verder gedaald. "Het celgetal is gedaald van 156 naar 46", aldus Withaar, die de complimenten van de dierenarts trots in ontvangst nam. Withaar stelt alles in het werk om uierontsteking te voorkomen. "Als de robot twee keer een waarschuwing afgeeft, grijp ik meteen in. Ik gebruik uiermint om preventief kwartieren te behandelen. Dat werkt voortreffelijk." Na de overstap kwam geen enkele koe in de gevarenzone. De melkveehouder stond er van te kijken. "Ik was er eigenlijk vanuit gegaan dat de overstap op robotmelken enkele koeien zou kosten. Maar dat is niet het geval."
Medio september liet Withaar zijn koeien alweer naar buiten gaan, amper 6 weken na de overgang op robotmelken. "Ik werd door sommigen voor gek verklaard. Maar ik durfde het aan. Het liep goed en ik had nog een paar dagen weidegang nodig voor de weidepremie, haha." 's Ochtends om 6.30 uur gaat de deur in de achtergevel open. Na het robotbezoek gaan de koeien naar buiten. Zo rond 9.30 uur loopt de hele koppel buiten. De dieren gaan in de loop van de middag weer naar binnen. "De dieren hebben nu nog niet door dat ze individueel heen en weer kunnen lopen tussen stal en weiland. Ik verwacht dat ze volgend jaar doorkrijgen dat ze zelf van en naar de robot mogen", aldus Withaar, die in 2019 weidegang wil toepassen op 3 blokken van 4,5 hectare. "Weidegang staat bij ons absoluut niet ter discussie."
Rondom de robot heeft Withaar veel ruimte gecreëerd. Hij schrapte onder meer 4 ligboxen. Ruimte voor koeverkeer is essentieel, zo stelt hij. "Bij robotmelken zijn twee dingen van groot belang. Je moet tenminste 5 meter ruimte achter de robot hebben en je moet er voor waken dat er geen penicilline in de melktank komt." De koeien lopen via de zijkant de robotbox in, via een vrij nauwe inloop. Dat werkt uitstekend, aldus Withaar. "Ze lopen er gemakkelijk in en kunnen niet terug."
Eind oktober lopen de koeien nog buiten. Het gemiddelde aantal melkbeurten is 2,6. Zodra de koeien straks op stal staan, loopt dat aantal op. "Laatst hadden we de koeien een dag binnen. Toen was het aantal melkbeurten meteen opgelopen naar 2,9." Withaar verwacht dat hij met de M2erlin zeker 10 % productiewinst kan boeken. "Een productie van meer dan 9.000 liter is zeker haalbaar", aldus Withaar, die zijn dieren niet over de kling wil jagen en het krachtvoerverbruik wil beperken.
Het gastouderverblijf is een goedlopende tweede tak. Mensen brengen hun kinderen bewust naar het boerenbedrijf, waar ze tussen de dieren opgroeien. "Mijn vrouw heeft al 20 jaar oppaskinderen. Een jaar of 7 geleden is ze officieel gastouder geworden", aldus Withaar, die geniet van de gezellige drukte op het bedrijf en de omgang met de kinderen en hun ouders.
Ervaring van familie Otten te Makkinga
De familie Otten melkt sinds een paar jaar met drie M2erlins van Fullwood. Met drie melkbeurten per dag en veel aandacht voor dierenwelzijn is de productie flink gestegen.
Freek en Geke Otten boerden jarenlang in het Drentse Wapse. Hun zoons Arno (36) en René (34) hadden de ambitie om het bedrijf samen voort te zetten. Met 80 melk- en kalfkoeien was de bedrijfsomvang echter niet toereikend voor twee gezinsinkomens. Plannen om de stal te verdubbelen werden gedwarsboomd. "We zaten te dicht op de natuur. De ammoniakruimte was beperkt", vertelt René Otten.
De melkveehouders besloten hun blik te verruimen en zochten in Drenthe naar alternatieve uitbreidingslocaties. in 2013 gingen de melkveehouders met Provincie Drenthe om tafel. "De provincie wilde ons bedrijf kopen. Uiteindelijk vonden wij in het zuidoosten van Friesland een geschikte locatie om uit te breiden", vertelt René. De boerderij in Makkinga ligt op ongeveer 20 minuutjes rijden van hun vorige bedrijf in Wapse.
Familie Otten kocht het melkveebedrijf in 2014. Meteen na de aankoop volgde begin2015 een grote uitbreiding. Er kwamen 126 ligboxen bij. "In het oude staldeel hebben we 65 ligboxen voor melkkoeien, 35 plaatsen voor droge koeien en houden we 22 pinken", vertelt René Otten. De traditionele Fullwood-melkstal maakte plaats voor drie M2erlins. "In Wapse molken we in een 2x6-melkstal van Westfalia. Mijn vader had aangegeven dat hij in Makkinga niet meer wilde melken. Mijn broer en ik hebben toen voor robots gekozen."
Arno en René dachten aanvankelijk ook aan het plaatsen van een carrousel. Het kostenplaatje én de fysieke arbeid weerhield hen ervan voor zo'n type melkstal te kiezen. "Je hebt een grote wachtruimte nodig. Dat kost ruimte en geld", vertelt René Otten, die ruim 2 meter lang is. "Door mijn lengte ben ik kwetsbaar voor fysieke ongemakken", aldus de melkveehouder. De broers gingen met verschillende robotfabrikanten om tafel. Uiteindelijk kozen ze voor Fullwood. "Wij waren eerlijk gezegd niet zo bekend met de robots van Fullwood. Maar ze kwamen met een goed verhaal. Dat heeft ons overtuigd."
René Otten is positief over de 'doeltreffende' M2erlins. "Het is technisch gezien een goede machine. De robots melken geruisloos en zijn erg stil. Dat vind ik echt een pluspunt. Dankzij de elektrische aansluitarm is de robot ongetwijfeld energiezuinig, maar eerlijk gezegd heb ik daar geen concrete cijfers van."
Met een rollendjaargemiddelde van 12.033 liter (met 4,03 % vet en 3,57 % eiwit) behoorde familie Otten vorig jaar tot de twintig topmelkers van Nederland. De cijfers waarmee de melkveehouders 2017 afsloten zijn inmiddels gestegen naar 12.310 liter (4,12 % vet en 3,52 % eiwit). Wat Otten betreft is het einde nog niet in zicht. "Er zit nog rek in", aldus de melkveehouder, die momenteel 147 melk- en kalfkoeien en 90 stuks jongvee (45 kalveren en 45 pinken) heeft.
De topproductie is te danken aan het feit dat de melkveehouders volop inzetten op dierenwelzijn en comfort. De koeien liggen in diepstrooiselboxen, gevuld met zand. De dichte rubbervloer is van Opti-Cow. "Daarbij is het aantal melkbeurten met de robots gestegen van 2 naar 3", aldus Otten, die zijn koeien in twee groepen melkt. De vaarzen en een gedeelte van de tweedekalfskoeien zijn gehuisvest in het oude staldeel en zijn aangesloten op één robot. In het nieuwe staldeel (0+6+0-rijig) staan twee robots opgesteld. "Dat is een extra voordeel van de robots: je kunt met gescheiden staldelen werken."
Werken met zand in de boxen vereist aandacht. Je moet het zand kunnen verwerken. Familie Otten werkt met een spoelsysteem met een bezinkbak. De bezinkbak wordt 3 tot 4 keer per jaar geleegd. "Het dierenwelzijn is groot, maar zand zorgt voor slijtage", aldus Otten. De M2erlins zijn na enkele aanpassingen goed bestand tegen het zand. Otten kan goed monitoren welke problemen exact door het zand zijn ontstaan. De koeien in het oude staldeel liggen namelijk niet in zand. "Die robot was aanvankelijk veel minder aan slijtage onderhevig."
Otten laat zien welke robotonderdelen inmiddels zijn vervangen. Hij liet een nieuwe plaatje op de aansluitarm maken, om slijtage te voorkomen. Tussen de cups ging zand zitten. Door een extra zaagsnede worden de cups nu extra geklemd, waardoor er geen zandkorrel tussen kan komen. De touwtjes werden vervangen. "Dit zijn robuuste exemplaren", aldus Otten.
De gemiddelde dagproductie ligt eind september 2018 op 39 liter per koe. René Otten wil terug naar 40/41 liter, de productie die afgelopen winter al werd gehaald. "In Wapse hadden we al het idee dat de koeien veel in hun mars hadden. Toen bleef de productie schommelen rond 9.000 liter per koe. Nu we met de M2erlins melken en de dieren alle ruimte hebben en op zand liggen, wordt dat gevoel bevestigd."